Láska ku knihám

By Sabush O’rlling - 8:55


Tak takýto teplý stred januára som ešte nezažila. Počasie sa neskutočne blázni, však? Poviem vám, nie som nejaký extra milovník zimy, ale teraz by som ten sneh aj prijala. Je to také zdravšie. Sviatky prešli nehoráznou rýchlosťou a povinnosti ma pohltili takou istou. Preto je aj na blogu menšia aktivita. Ako sa mi máte? Ja som v poslednej dobe začala opäť maľovať a viac sa venovať vytváraniu rôznych vecí. Začala som tiež nedávno čítať knihu Mengeleho dievča, ktorú som dostala na narodeniny a táto kniha je neskutočne silná.


Priam vás vtrhne okamžite do deja a vy sa cítite, ako by ste tam skutočne boli, skutočne prežívali tie strašné veci. Snažíte sa to správanie ľudí nejako logicky pochopiť, ale neprichádzate na žiadnu odpoveď. Pri čítaní tejto knihy si pomaly uvedomujem, aký môžme byť v dnešnej dobe (aj keď nie najlahšej) radi, že vôbec sme. A dýchame, žijeme, nemáme v podstate žiadne obmedzenia. Kedysi to tak nebolo. Ľudia vtedy sa snažili nájsť akýkoľvek spôsob, len aby sa mohli v kľude najesť, byť v teple domova so svojou rodinou, ktorú častokrát stratili. Ja som si nejeden krát aj poplakala, pretože pri tej knihe vám tie slzy proste pôjdu či chcete alebo nie.

Som veľmi rada, že som ju zaradila do svojho času a prečítala. Opäť je to ďalšia kniha po Miluj svoj život, ktorá mi otvorila oči. Takže ak máte radi aspoň štipku čítania do histórie, určite po príbehu Violy Fischerovej z obdobia koncentračných táborov siahnite.

Ale nebojte sa, okrem tých dramatických chvíl sú tam aj tie pozitívne, kedy sa trošku aj zasmejete. Ja osobne som si čítanie kníh v poslednej dobe neskutočne obľúbila. Ono sa to nezdá, ale dajú vám veľa. Aj keď si niektorí možno myslíte, že je to zbytočné, tak verte, že nie je. Pretvárajú človeka a pre mňa sú obrovským relaxom. Dokážem niekedy čítať aj do rána. Je to pre mňa akoby taký únik z reality, kedy sa prestanem zapodievať svojimi problémy a riešim a zamýšľam sa len nad problémami daných hrdinov. A vždy sa na čítanie veľmi teším a cítim tú zvláštnu iskrierku, ktorú máte, keď máte nejakú vášeň k niečomu.  Aký máte vzťah k čítaniu vy?

  • Share:

You Might Also Like

27 komentářů

  1. Ja som túto knihu čitala v starej práci a preplakala som ju. Naozaj silný príbeh

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku neznám, ale vypadá zajímavě, určitě bych si ji ráda přečetla :) Já čtení miluju, zrovna mám rozečtenou knížku Mnich, který prodal své ferrari a taky ji můžu jen doporučit :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu neznám. Asi by mě takováhle ani nebavila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihy sú super, veľmi rada čítam. Aj Mengeleho dievča som prečítala, pútavý príbeh aj keď niekedy bolí si pripustiť, že niečo takéto sa dialo v našich dejinách. Táto téma ma veľmi chytila, preto som si prečítala aj Mischling (dej aj postavy sú vymyslené, ale je to stále výborná kniha) a k Vianociam som dostala Denník Anny Frankovej, na čo sa veľmi teším.

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovědětVymazat
  5. Tieto knihy o koncentračných táboroch môžu byť fakt zaujímavé ale mám akýsi rešpekt pred nimi a nechystám sa ich čítať. Mojou literatúrou na tento mesiac je učebný materiál z knižnice. Snažím sa zaujímať sa o predmety, ktoré v budúcnosti využijem aj vo voľnom čase a ie len v škole.

    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ja čítam veľa a rada :) bohužiaľ, nie vždy je na to čas a teraz je toho na mňa ohromne veľa, takže čítanie šlo dočasne na vedľajšiu koľaj. Mengeleho dievča by som si prečítala, aj keď knihy z prostredia koncentračných táborov nie sú práve moja šálka kávy. Ja milujem českých klasikov, a v poslednej dobe som sa vrhla na poéziu. U nás pre zmenu sneží a sneží, že si musíme cestičku z paneláku prekopať lopatou, aby sme sa dostali k autu :D. Takže za oknom sneh, teplý čaj a kniha poézie v rukách, to je to, čomu v posledných dňoch holdujem :D :) .

    OdpovědětVymazat
  7. Osobne som ju nečítala, ale musím sa priznať, že už dlho sa na ňu chystám. Počula som samú chválu (ak sa totak dá v tomto prípade nazvať) ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určite prečítaj,ale upozorňujem, budeš aj plakať. :/

      https://orlling.blogspot.sk/

      Vymazat
  8. počas týždňa nemám čas na čítanie kníh, ale víkend mám omnoho pohodlnejší, tak som v posteli a čítam. knihy mám neskutočne rada.♥ čo sa týka tejto knihy, čítala som ju a musím povedať, že to bol naozaj silný príbeh.. naozaj môžeme byť radi, že žijeme v tejto dobe a nie v tej dobe, kedy bolo všetko prísne a kruté. mali by sme si toho vážiť.
    http://oneordinarygirl.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak.. :) preto som ju aj tak viac chcela dať do pozornosti.. :)

      Vymazat
  9. Oh, ja knižky zbožňujem. Príbehy, dotyk papiera, vôňu papiera. ♥ Je pravdou, že počas školy toho čítam menej... ale nerada hovorím, že nemám čas, pretože to nie je tak celkom pravda - každý máme 24 hodín denne a to, ako ich využijeme, záleží na nás a našich prioritách. A jednou z nich je i škola, ktorá má prednosť.
    Mengeleho dievča som čítala a tieto dni o nej robím prezentáciu na hodinu dejepisu. Je to veľmi silná knižka, ktorá si zaslúži svoju pozornosť.

    OdpovědětVymazat
  10. O knize vím, ale zatím jsem ji nečetla. Jednu dobu jsem byla tématikou druhé světové války a koncentračních táborů hodně zaujatá, četla jsem knihy a sledovala filmy, no možná právě proto mě toto stále probírané téma teď už úplně neláká. Čímž však nechci říct, že by nebylo důležité jo připomínat a dozvídat se o něm více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj ja som v poslednej dobe chytila také obdobie, že o tom chcem vedieť čo najviac. A som rada, že viem, lebo až po prečítaní tej knihy som si skutočne uvedomila. čo sa dialo. :) V Osvienčime som dokonca aj bola pred pár rokmi :)

      Vymazat
  11. Nie som ten typ čo číta o sto šesť, kniha vyzerá ale zaujímavo ! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelej článek, taky jsem absolutní milovnik knizek :) ♥
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  13. Knížku neznám, ale vždycky mě takové žánry bavily. Ke knihám mám nádherný vztah, hledám si v nich útočiště, skrýš, kterou mi nikdo jiný nedá. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tak rada by som mala čas pre seba a na dobrú knihu, keď ten rok 2018 je veľmi uponáhľaný, dúfam, že v lete sa to upokojí. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  15. O tejto knihe som už veľmi veľa počula, ale nečítala som ju :) Môj vzťah ku knihám? Moje najlepšie kamošky..♥ Kedysi som knihy neznášala, ale dnes je čítanie mojou veľkou vášňou :)

    Wear the Confidence

    OdpovědětVymazat
  16. Túto knihu mám doma už nejaký ten piatok požičanú od tety, ale žiaľ som sa k nej ešte nedostala. Zároveň však viem, že sa mi určite nebude ľahko čítať, takže možno to preto tak trochu odďaľujem. Inak knihy milujem :)

    deerly lost / blog instagram

    OdpovědětVymazat
  17. v poslednom čase sa dosť začínam zameriavať na knihy s touto tematiku, nedávno som čítala napríklad Krvavé jahody, aj tie sú dosť silné :) Mengeleho dievča sa mi však páčilo viac, prišlo mi, že sa číta ľahšie... tiež odporúčam :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  18. Knihy milujem. Čítam neustále a vždy, kedy môžem :) Mengeleho dievča som zhltla na jeden nádych. Je to naozaj krásna kniha.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  19. Mengeleho dievča som čítala, a naozaj máš pravdu- prinútila ma zamyslieť sa nad svojím životom a doslova som sa hanbila za to, aké nepodstatné veci v ňom držím a na akých hlúpostiach som závislá.
    Ak ťa tento žáner zaujal, určite si ešte prečítaj Odsúdení prežiť (príbehy troch detí, ktoré sa narodili v koncentračnom tábore), Zlodejku kníh (o detstve, ktoré ukradla vojna), Krvavé jahody (gulagy nie sú o nič horšie ako koncentráky)!
    No a ak po nich siahneš, určite mi daj vedieť, či sa ti páčili :)
    Kristin

    OdpovědětVymazat
  20. Popísala si to úplne presne! Presne aj ja mám takýto vzťah k čítaniu. Ja by som momentálne veľmi chcela knižku ,,Blog za milión" - a tiež vždy keď čítam sa nielenže dozviem viac, ale vypadnem z každodenného rituálu a prenesiem sa úplne niekde inde. Mám rôzne zážitky s rôznymi knihami, dalo by sa o tom rozprávať/písať donekončna, ale tak.. Mám rada aj ja knihy a veľmi! :) Určite dávaj viac takýchto postov o knihách - pozriem si. Túto knihu som ešte nečítala, ale dopočula som sa o podobných pocitoch ako máš z nej ty, tak ak budem mať niekedy chuť na takéto niečo, tak po nej vyštartujem :)

    DEZIRÉ

    OdpovědětVymazat
  21. Nikdy jsem nečetla žádnou knihu s příběhem z historie nebo válečné doby.. ale věřím, že by se mi to líbilo.. tahle témata mě baví hlavně ve filmech :) tak proč si něco nepřečíst..

    OdpovědětVymazat