My september adventure in CROATIA

By Sabush O’rlling - 7:53



Musím povedať, že keby som vedela ako je na tomto mieste nádherne, bola by som tam už aj piatykrát. Toto bola moja prvá návšteva Chorvátska (viem, trochu prekvapivé, ale nikdy predtým som tam nebola). Čím si ma toto krásne miesto získalo? Čisté kryštálové more, zdravá slaná morská voda, výborná strava podobná našej slovenskej, nádherné vysoké hory, čerstvý a vlhký morský vzduch, vôňa rýb, závan tepla, zaujímavé podmorské živočíchy, stánky so suvenírmi a milí, usmievaví a pohodoví ľudia. Bolo by toho ešte omnoho viac. Rozhodne neľutujem, že som sem išla. Výhodou bolo aj to, že keď sem prídete v septembri, už nie je najväčšia sezóna, nie sú tak plné pláže a nie je tu tak teplo. Musím povedať, že každý deň sme slnko nemali, zažili sme asi štyri noci búrky, dažde, cez deň silný vietor, ale vždy na aspoň tie 3-4 hodinky vykuklo slnko. Tu som si tiež uvedomila, akú má slnko neskutočnú silu a ako si bez neho nedokážem predstaviť život. 


Takisto výkyvy počasia boli preto, lebo som tam bola v čase, keď na Floride vypukol hurikán Irma a otriaslo to celým svetom. 300km od nás v meste Zadar boli v ten deň veľké záplavy a v mestečku Gradac (kde som bola ja) fúkal neskutočný vietor a vlny sa zdvihli na neuveriteľných 5 metrov. Keďže sme mali balkón s výhľadom na more a hotel bol v podstate na kopci, videla som na promenádu kde boli reštaurácie, ako tam tie vlny špliechajú a stoličky pred stánkami a reštikami  pomaly plávali na vlnách. Za nami sa nachádzali vysoké hory Biokovo (v ktorých sa nachádza aj pútnické miesto Medugorje) čo bolo tiež ďalšou príčinou zmien počasia. Musím však povedať, že toto bola najlepšia dovolenka, na ktorej som bola. Zažila som tu toho naozaj veľa, videla čo všetko dokáže príroda a aký sme proti nej bezmocní. Takisto to bola prvá dovolenka, kde som bola bez rodičov takže aj tým to bola zmena. A ako som sem išla? Pre niekoho možno fajn, pre niekoho nepohodlné, ale autobusom. Neuveriteľných 12 hodín ktoré našťastie prešli ako mihnutím oka, čo som si naozaj nemyslela.

Potápanie ma odmala neskutočne bavilo a aj tu som si ho stihla vychutnať. Čo sa týka podmorksého sveta, potápala som sa väčšinou na plážach, ktoré boli také opustenejšie a tým pádom sa tam nachádzalo aj väčšie množstvo rýb. Videla som dokonca dve, ktorých som sa trošku zľakla, lebo vyzerali ako mečiar zmiešaný s kopijovcom, ale inak nádhera. Ochutnala som aj tradičný burek plnený tvarohom a chorvátska zmrzlina tiež nie je na zahodenie. 

Tak poďte sa trošku so mnou pokochať a vidieť to mojimi očami (aj keď foťák to nikdy neodfotí tak, ako je to v skutočnosti,že?).








Ach, ako ja milujem západy slnka..



Popravde, plamy som tu moc nečakala, ale bola som milo prekvapená. No a túto fotku by som s hrdosťou nazvala názvom "Stroskotanec". Tiež vám to pripomína niečo podobné? 



No a jeden nemecký návštevník nám na pláž pri lehátka priniesol týchto dvoch kamošov. Aj tak nechápem, že ho v tých rukách nepopichali. 

Tak takúto nádhernú zeleň pokrytú ranným slnkom som ešte nikdy nevidela. Naozaj. Fotky sú fotené ráno o 6:00 keď sme sa konečne blížili k nášmi cieľu a ja som bola tak neskutočne unavená, že som ledva držala mobil, ale tak som rada, že som to zachytila. 

Bačinské jazerá, ktoré majú hĺbku až 28 metrov.


Voda ako bazén, nie? 
No a takéto romantické lavičky boli na každom kroku.



Úplne posledná reštaurácia na konci nášho mestečka, bola akoby som sa nachvíľu ocitla niekde v exotike, ale to sme si tiež museli prejsť dosť krokov.



 Náš výhľad z balkóna.



  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Chorvatsko je nádherné, taky jsem z toho byla strašně moc příjemně překvapená, když jsem tam byla poprvé :) Fotky jsou krásné! ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Super fotky :) ja osobně mam Chorvatsko hrozne rada - prijde mi, ze je tam nejčistší more :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super fotky a pekný článok! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Milujem CHorvátsko, bola som tam na konci Júla už asi dvanástykrát a musím povedať, že by som išla hneď znova!
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  5. pekné fotky, veľmi sa mi páči tá pláž, vyzerá to tam super :) Chorvátsko je krásne, akurát vždy zaplavené turistami a mne osobne to dosť vadí :/

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  6. tiez som bola tento rok prvykrat v Chorvatsku a tiez prvykrat bez rodicov. akurat este v tom case, ked boli naozaj poriadne horucavy, takze som radsej sedele vnutri vo vyklimatizovanej obyvacke ako vonku. a celkom to lutujem, ale tak cas nevratim. to miesto, kde som bola, nebolo nejak extra krasne, ale vtedy som bola rada, ze som tam bola. aj ked spatne si uvedomujem, ze som asi viac casu prespala ako bola pri mori :D
    kazdopadne, fotky mas velmi pekne, aj ked samozrejme je pravda, ze fotak nikdy nezachyti tu krasu tak dobre ako ju vidi ludske oko.

    OdpovědětVymazat
  7. Mě hrozně vadí, jak je Chorvatsko podceňované, jen kvůli vysoké návštěvnosti a nižší cenně. Je to opravdu nádherná země- krásná města, úchvatná příroda, třpytivé moře... Já jsem byla v Chorvatsku dvakrát a vždycky jsem byla naprosto spokojená (jednou u Zadaru a podruhé u Omiše). Ráda bych se tam ještě někdy podívala, protože třeba přírodu jsem většinou vynechávala. :D Hrozně moc se mi líbilo město Dubrovník, takže pokud tam ještě někdy pojedeš, tak doporučuji. :) Navíc se tam natáčela Hra o Trůny... :D Jediné, co mi opravdu na Chorvatsku vadí, jsou ty kamínky a vodní ježci. :D Jinak fotky jsou absolutně nádherné, hned bych jela! :)
    jullsebkova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Ooooo, to vyzerá perfektne!!! :-)

    http://www.allaboutnathalie.com

    OdpovědětVymazat
  9. Chorvátsko je nádherná a lacná krajina. Vlastne jedine Chorvátske more som zatiaľ videla a veľmi sa mi páčilo. Aj ľudia sú tu milí, navyše vďaka kope Slovákov a Čechov som sa tu cítila ako doma. Jedine to cestovanie busom by som už isto znova neprežila.
    Bianka

    OdpovědětVymazat