One greece island

By Sabush O’rlling - 7:00

Leto je za rohom a ja sa teším ako nikdy. Mám pocit, že leto tohto roku bude najlepšie leto môjho života. Samozrejme, bolo ich veľa skvelých, ale teraz je to akoby taká intuícia. Keďže je tu jún, ja som si spomenula, že takto pred rokom som navštívila nádherné Grécko. Túžila som tam ísť odjakživa a konečne sa mi to minulý rok splnilo. Zbožňujem tropické miesta. Prehľadali sme veľa ostrovov,čítala som si o každom nejaké zaujímavosti a slovo dalo slovo a rozhodnutie padlo na ostrov Rhodos. Nikdy predtým som na žiadnom ostrove nebola, takže už len preto to bolo pre mňa obrovské dobrodružstvo. Bola som síce na rôznych miestach pri mori,ale nikdy nie na osamotenom ostrove. Teda,tento nebol až tak osamotený, keďže pár kilometrov cez more bolo Turecko, ktorého vrchy môžete vidieť aj vyššie na obrázku, ale aj tak. Môžem si však dovoliť tvrdiť, že to bola jedna z najlepších dovoleniek, na akej som kedy bola. Milujem čítať články o cestovaní, preto som sa rozhodla, že vám sem postnem nejaké fotky a miesta, ktoré sme navštívili na Rhodose. Tiež vám rozpoviem nejaké príhody a trošku z histórie.



Hlavným mestom tohto ostrova je Rhodos,ktorý sme aj my videli z diaľky-tá zátoka. Nachádza sa v najsevernejšej časti ostrova. Je domovom približne polovice obyvateľstva. Láka turistov z celého sveta, pretože vďaka starému mestu s romantickými uličkami a mohutnými stredovekými hradbami patrí k najväčším turistickým atrakciám ostrova. Staré mesto je zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO



My sme sa nachádzali v meste Ialyssos, ktoré je vzdialené len 6 km od letiska,čiže každú chvíľu sme počuli vzlietať alebo pristávať nejaké lietadlo. Nebolo to síce možno najpríjemnejšie, ale mne to vôbec nevadilo, pretože tak blízko nad hlavou vidím lietadlá málokedy.

 A tu je už výhľad z nášho hotela.

 Celé prostriedie hotela sa mi neskutočne páčilo, hlavne tá nádherná zeleň..

Taký menší šok: Keď sme pristávali na letisku, lietadlo sa tak naklonilo nabok, že som mala pocit, že padáme do mora, pretože som videla pod nami obrovské vlny a my sme boli len pár metrov nad nimi. Všade som už videla žralokov, veď to určite poznáte. Doslova mi stuhla krv v žilách. Potom sme našťastie zistili, že sme blízko letiska a preto sa lietadlo tak zrazu naklonilo, aj keď na dispeji bolo ešte od pevniny ďaleko.
 Tieto vlajky rôznych národností majú tiež niečo do seba.
 Egejské more bolo nádherne tyrkysové, aj keď vlny boli občas dosť veľké.

 No a nakoniec sa z ničoho nič objavila na mori takáto nádherna loď Louis Cruises. Samozrejme, hneď som si ju musela odcvaknúť,veď také niečo sa nevidí každý deň. Ľudia tu tiež každý deň praktizovali windurfing.


 A takáto nádherná zeleň ma obklopovala každučký deň. 

 Pláž bola pieskovo-kamenistá, kamenistá len pri vstupe do mora. To teplo, teplý vánok a pocit, že ste v raji sa nedal opísať, pretože ten týždeň keď sme odchádzali zo Slovenska, bolo u nás hrozné počasie takže toto nám len naozaj prospelo. 

Milovala som tento výhľad popoludní..



STARÉ MESTO


No a nebolo by to ono, keby sa nevyberieme aj do historického mesta. Toto je napríklad jeden z amfiteátrov, kde prebiehali rôzne bitky.



PRÍSTAV MANDRÁKI

Neďaleko starého mesta sa nachádza prístav Mandráki s pôsobivými tromi stredovekými veternými mlynmi, pôvodom pravdepodobne z 15. storočia, ktoré zásobovali lode. Za zmienku stojí určite aj  mnohostranná pevnosť Fort Nikolaos z roku 1400, postavená v orientálnom stavebnom štýle. V dobe byzantskej slúžila ako obranná veža, v súčasnosti slúži ako maják. Prístav Mandráki bol využívaný od založenia mesta, pričom v súčasnosti slúži hlavne ako prístav pre výletné lode a luxusné jachty.





RHODKSÝ KOLOS

Ak sa rozhodnete opustiť staré mesto, rozhodne by ste sa mali vybrať na miesto, kde kedysi stál siedmy div sveta, Rhodský kolos, predstavujúci gigantickú bronzovú sochu slnečného boha Hélia,ktorej zhotovenie trvalo až 12 rokov. Žiaľ, následkom zemetrasenia v roku sa celý kolos zrútil a teda v súčasnosti už na tomto mieste stoja dva kamenné stĺpy so sochami lane a jeleňa.





RYTIERSKA ULICA ODÓS IPPOTON

Severná časť mesta bývala kedysi rytierskou štvrťou, ktorá bola oddelená múrmi od gréckej časti mesta, predovšetkým v záujme zabezpečenia dostatočného odstupu mužov od ženskej časti gréckeho obyvateľstva. 

Aj z toho dôvodu mohli rytieri opustiť mestské hradby minimálne v skupine dvoch osôb a na koňoch. Rytierska ulica sa dodnes zachovala vo výbornom stave, vrátane historických budov lemujúcich túto ulicu. Jednotlivé budovy slúžili primárne ako nocľaháreň rytierov. V dobe Tureckej nadvlády slúžili domy v rytierskej ulici na bývanie pre obchodníkov a bohatých Turkov.

Snáď najkrajšie námenstie je v srdci mesta-námestie Ippokratou z ktorého však nemám veľa fotiek. 


Na ostrove sme tiež zažili búrku a to presne vtedy, keď sme sa večer vybrali na výlet vláčikom po meste, kde sme zažili tiež nespočetne veľa zážitkov. Mala som možnosť rozprávať sa tam s domorodcami a nečakala som,že sa tak dobre dohovorím. Vravela som im, že mi máme zimu aj jeseň a boli veľmi prekvapený, zvedavý, ako to všetko zvládame, keďže oni tam majú skoro stále tropické teploty. Ja vravím, to tie seriály, haha. 

Domov sme leteli o polnoci a výhľad na okolité osvietené ostrovčeky bol na nezaplatenie. Keby môžem, ešte aspoň raz tam určite idem.  Veľmi sa mi tam páčilo.



Tak čo, boli ste aj vy na Rhodose alebo niekde inde v Grécku?
Ako sa vám toto miesto páči?


























  • Share:

You Might Also Like

24 komentářů

  1. Grécko je kúzelné, sama som tam bola dva krát :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek i fotky :) na Rhodosu jsem také před pár lety byla a je to tam krásné :)

    OdpovědětVymazat
  3. To musela být nádherná dovolená. A ty fotky, to je nádhera :) Tvůj šok při přistávání naprosto chápu, já bych už taky viděla pomalu všechny svatý :D

    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  4. uz som parkrat bola na greckych ostrovoch, ale Rhodos som zatial este nenavstivila. tento rok som presvedcila rodicov, aby sme konecne isli na Mallorku, tak tam sa dost tesim.
    naozaj krasne fotky, uz sa nemozem dockat toho, kedy znova uvidim more ♥

    OdpovědětVymazat
  5. V Grécku som ešte nikdy nebola ale moc by som sa tam chcela ísť pozriet. Už len z tých Fínov mi to príde ako veľmi láskavé a jedlo milujúce miesto. Ti fotky sú prekrásne a hlavne to more.

    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  6. V Řecku jsem byla dvakrát, tedy konkrétně na Krétě, a nemůžu si ji vynachválit. Tvoje fotky jsou nádherné, už se nemůžu dočkat, až zase někam vyrazím. :)

    AESTHETICxKAT

    OdpovědětVymazat
  7. Osobne grécke ostrovy zbožňujem. Zatiaľ som navštívila tri a všetky mali svoje čaro. Rada by som sa tam znovu pozrela.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky, v Řecku už jsem několikrát byla a je to tam krásné :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. úžasné fotky aj článok :) ja som bola na Rodose pred troma rokmi tak si mi to teraz pekne pripomenula :) ostrov sa mi veľmi páčil ale bolo tam riadne horko :P

    OdpovědětVymazat
  10. Řecko je krásné, líbí se mi, že člověk potká i spoustu historie, nejen moře. Kdo ví, třeba náš letošní last minute v září bude taky do Řecka.. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvelý post! Aj ja veľmi rada čítam a pozerám fotky z ciest a tvoje sú tiež skvelé :)

    OdpovědětVymazat
  12. pekné fotky, mali ste nádherné more :) ja som už bola na niekoľkých gréckych ostrovoch, ale musím povedať, že Rodos na mňa zapôsobil asi najmenej... moja srdcovka je Thassos, ktorý je malinký, ale o to domáckejšie pôsobí a navyše sa tam nachádzajú neuveriteľné pláže ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thassos tam by som chcela ísť tento rok pretože mi to tam tiež príde nádherné :)

      Vymazat
  13. Nádherné fotky <3 Vypadá to tam krásně! My jsme minuly rok navštívili s přítelem Řecko ostrov Zakynthos a pane bože to byla nádhera! Chceme tam znovu :D

    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj nad tým sme rozmýšľali. A na Thassose si náhodou nebola? :)

      Vymazat
  14. Jé tam je to nádherné a to moře! Vypadá líp než v Chorvatsku. :) Já v Řecku zatím ještě nebyla, pouze Maroko a právě ve zmiňovaném Chorvatsku. Klidně bych se tam mrkla.

    http://somethingbykatep.blogspot.cz/2017/06/trip-novy-overal-trip-and-new-overall.html

    OdpovědětVymazat
  15. Taky miluju články o cestování :3 vždycky mi to dáva nový nápady kam se podívat :3 v řecku jsem nebyla ale chci se tam podívat vlastně už od mala, tvůj článek a fotky mě v tom jenom utvrdili :3 :) Ta zeleň a to moře a ta historie :3
    Kam vyrážíš letos? :)
    http://lets-talk-about.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej je tam nádherne :) tento rok by som rada šla na Thassos :)

      Vymazat
  16. V Grécku som bola jedine na Olympijskej riviére, ale určite by som rada išla na nejaký ostrov:)

    The Noela

    OdpovědětVymazat