PROCRASTINATION?!

By Sabush O’rlling - 10:19


1. TO-DO LIST

Áno, áno viem. Toto slovo sa opakuje po internete už asi tisíci krát, ale niečo to predsa do seba má. Kedysi sa mi to zdalo akú nepotrebná hlúposť,no dnes je to úplne inak. Pre mňa sa to stal taký menší zázrak. Založila som si naozaj maličký diár, ktorý zmestím do tašky,kabelky, proste hocikde kde ho potrebujem mať poruke. Mám tam oddelený sektor WORKOUT a PLANS. Vždy keď sa doňho pozriem a vidím, čo všetko som už spravila, motivuje ma to pokračovať ďalej a ďalej. Zelená farba sa pre mňa stala takým menším poháňadlom (vlastne dosť veľkým a čudujem sa čo farba dokáže spraviť s človekom). S červenou farbou nie som moc kamarát, pretože tá značí v mojom diári to, čo som nesplnila. Preto sa snažím vždy mať väčšinu zelenej a skoro žiadnu červenú. Pretože už len to že by ste ju tam mali naznačiť vás donúti dokončiť svoju úlohu a dať tam tú zelenú. Pre mňa naozaj všetko!




2. ROZDELIŤ ÚLOHY DO MENŠÍCH ÚLOH
BREAK THE TASKS DOWN INTO SMALLER TASKS

Je to oveľa prehľadnejšie a pomôže vám to ľahšie určiť čo je priorita teraz a čo musí byť teraz dokončené a čo môže počkať na neskôr. Po dokončení prvej menšej úlohy si môžete povedať: 
"môžem to urobiť za takých 15 minút versus toto mi zaberie týždeň"


3. UROBIŤ TO HNEĎ TERAZ!
JUST DO IT!

Počas posledných dvoch rokov sa sa tričká aj rôzne iné veci s touto potlačov rozšírili naozaj všade. Aj keď, povedzme si úprimne, nie vždy ich nosili ľudia, ktorí mali nejakú motiváciu alebo žeby sa držali podľa toho nápisu. Pri prokrastinácii je to však kľúčoví bod. Netreba o veciach hovoriť, sniť, pretože to nám nepomôže iba nám to akurát prinesie zlý pocit zo seba. Treba proste byť "active" ako sa hovorí. Keď urobíte prvý krok, ani sa nenazdáte a budete mať splnenú ďalšiu svoju úlohu.
Mne veľmi pomáha tiež tento citát: 
" Everything seems impossible, until it's done."


4. BYŤ POKOJNÝ
BE EASY ON YOURSELF

Väčšinu nášho času dokážeme byť frustrovaný, zle naladený, príliš kritický k sebe. Je to sčasti aj preto, že veľa prokrastinujeme. Cítime sa vinný a neschopný, čím sa flákame ešte viac. Preto treba zachovať chladnú hlavu a uvedomiť, že je tu aj pozitivita a že my to dokážeme. Mne veľmi pomáha audiokniha REWIRE YOUR BRAIN aj keď je to po anglicky, ale aj kto viete menej anglicky, určite tomu trošku porozumiete. Táto kniha pomáha usporiadať si myšlienky a byť optimistický.


5. PREČO TO CHCEM ROBIŤ?
WHY YOU WANT TO DO IT? 

Vždy keď začnete niečo robiť, dobre si premyslite, prečo to vlastne robíte a či z toho aj niečo máte. Či už je to len dobrý pocit, stojí to zato. Aj keď obyčajné upratanie izby, ja osobne mám hneď lepšiu náladu keď mám vo veciach prehľad. Aj to vás posunie ďalej, verte. Ja si tiež často lepím rôzne motivačné obrázky, alebo miesta, ktoré by som chcela navštíviť.


a ešte pár obrázkov..




Na tento článok som sa chystala už naozaj veľmi dlho a tak dúfam, že vám aspoň trošku pomohol :) Budem rada ak mi napíšete, či aj vy preferujete tieto tipy, prípadne aké su tie vaše? 

  • Share:

You Might Also Like

17 komentářů

  1. Ja si tiež všetko zaoisujem bez toho by som sa ani nepohla, keďže mám pamäť ako starý človek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teraz už aj ja a čím viac povinností, tým sa to človeku všetko pletie. :D

      Vymazat
  2. Myslím, že si to vystihla víc než dobře - líbí se mi toto: "môžem to urobiť za takých 15 minút versus toto mi zaberie týždeň" a obrázek, že je to vlastně jen strach, souhlasím, i když to nemusí být tak jasné. Já si snažím pomoc takže si říkám, že když to udělám teď, nemusím na to myslet a stresovat se dalších x dní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je veľmi dobrý prístup, určite v tom neprestávaj! :)

      Vymazat
  3. Krásný článek, myslím, že jsi pomohla spoustě lidí ♥ Taktéž bez diáře nedám ani ránu, zapisuji úplně všechno, a abych neměla v diáři nevzhledné škrtance, píšu si důležité věci na barevné lístečky (každý je pro určitou věc, třeba žlutý je na akce atp.) :) Občas je opravdu důležité si říct proč děláme to, co děláme, abychom si uvědomili, že to stojí za to :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  4. ja si tiež zapisujem a odškrtávam :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle článek je vážně super! :))
    Diář v mém případě moc nepreferuji, ani sama nevím proč :D
    Mám ráda ty Post-It papírky :)
    Ale na druhou stranu, motivovala jsi mě a možná dám diářům ještě jednu šanci! ♥
    Děkuju..

    Elli de'Rooth

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký článek :) občas mám s prokrastinací celkem velké problémy :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pekne napísané, mám celkom dobrú pamäť a takto používam diare len zriedka a to len na dôležité veci. Čo sa prokratinacie týka, dosť odkladam veci na poslednú chvíľu a asi by bol najvyšší čas to zmeniť :D

    OdpovědětVymazat
  8. to-do list som hrozne dlho podcenovala, ale ako pises, ma to nieco do seba. myslim, ze toto su take osvedcene tipy, ktore su casto zanedbavane, lebo ludia si myslia, ze ved ja si zapamatam vsetko, co mam urobit a pod stresom sa mi robi lepsie a nie som zvyknuty cokolvek si planovat. ale planovanie a organizovanie robi fakt zivot lepsim. aspon podla mna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiež som to najskôr zanedbávala všeliako, ale uvedomila som si, že keď chce človek naozaj pre seba niečo urobiť, musí sa nejak posunúť, odraziť od stredovej čiary. :)

      Vymazat
  9. S prokrastinací už nebojuju tolik, jako dříve, za což jsem velmi ráda. Diáře a nejrůznější to do listy jsou mým nejlepším přítelem, a vždycky se snažím v tom, co dělám, hledat přínos nebo zábavu. :) Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  10. Diár je moja nutnosť, momentálne fičím na b.journal, takže sa teším, ako si ho vyzdobím a skrášlim. To do list si budem písať priamo do diára, aspoň budem vedieť, čo všetko potrebujem urobiť. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  11. Já bohužel na žádné to do listy nejsem, místo, aby mě motivovaly k tomu, abych něco dělala, chytám spíš paniku, kolik toho musím udělat a pak jen jednotlivé povinnosti neustále přepisuju a ve výsledku neudělám vůbec nic :D Mně na prokrastinaci nejvíc pomáhá neprokrastinovat, jednoduše si k tomu sednout a udělat to, co potřebuji, sice ne vždy jsem úplně úspěšná, ale vždy se snažím alespoň začít, ať mám nějaký záchytný bod a pak už to většinou jde líp :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat