How REALLY start with sport?

By Sabush O’rlling - 10:08


Hrozne veľa som včera premýšlala, prečo sa mi tak veľmi nechce do cvičenia a čo ma v tom skutočne obmedzuje. Poobzerala som sa pekne po celej izbe a hľadala naozaj reálne veci, prečo to tak je .Prvou (a asi aj hlavnou vecou) bolo to, že mám nedostatok priestoru. Mám dosť úzku izbu, nábytok v tesnej blízkosti pri sebe a koľkokrát tam ledva natiahnem ruky, aby som nenarazila napríklad do komody alebo šatníka. Preto je asi už dlho mojim snom mať veľkú izbu,modrú alebo bledoružovú, krásny drevený biely nábytok, šatník alebo knižnicu zasunutú v stene a hlavne- vyhradené väčšie miestečko na cvičenie. To je proste sen. Ale odbočíme už od mojej vysnívanej izby, a presunieme sa naozaj ku cvičeniu,haha! Nebavia ma už stále tie nekonečné výhovorky, prečo necvičiť, preto som sa rozhodla s tým skutočne seknúť a prichádzam sem so šálkou rád práve pre vás.



1.Najdôležitejším krokom k domácemu cvičeniu je jednoducho odsunúť nábytok na chvíľu bokom,vymedzenie vhodného priestoru. Nájdite si také miesto, kam sa budete môcť položiť na chrbát a vzpažiť aj rozpažit ruky, bez toho aby ste vrážali do nábytku. Pokiaľ je Váš príbytok naozaj stiesnený a žiadny takýto priestor nemáte, jednoducho odsuňte nábytok na chvíľu bokom.


2. Kúpte si peknú podložku. Tým, že položíte podložku na podlahu, vymedzíte priestor, ktorý k aktivite budete potrebovať, ale tiež to bude pre Vás jednoznačný signál, že sa ide cvičiť. Používanie vlastnej podložky je nielen pohodlné a hygienické, ale kvalitný podklad môže navyše stlmiť prípadné otrasy pri poskokoch, ktoré nepriaznivo pôsobia na kĺby a chrbticu. Pri cvičení jogy alebo preťahovaní zabráni pošmyknutiu.


3. Aj keď chodíte doma v legínach a tričku, na cvičenie sa vždy prezlečte do iného oblečenia, prípadne si obujte čisté tenisky. Prezlečenie sa do športového je rituál, ktorý dá Vášmu mozgu znamenie, že sa ide cvičiť. Vytvoríte tým pre organizmus podmienený reflex a cvičenie sa stane rovnakým návykom, ako je potrebné čistenie zubov.




4. Pripravte si k podložke fľašu s vodou a uterák a prípadne ďalšie pomôcky, ktoré sa chystáte využiť (činky, fľaše s vodou na posilňovanie, overball, gymnastické gumičky). Počas domáceho tréningu nikam neodbiehajte. Nenechávajte v hrnci bublať jedlo, ani nechoďte kontrolovať svoje ratolesti. Nastal čas, kedy sa chvíľu budete venovať len a len sebe.


5. Rozhodnite sa, kedy budete cvičiť. Vopred si premyslite, či je pre Vás lepšie zaradiť tréning na ráno či na popoludnie alebo večer a určite si, ktoré dni sa budete aktivite venovať. Ideálne si naplánujte pevné tri dni v týždni. Zo svojho plánu nezľavujte, aj keď sa Vám práve cvičiť nechce. Pravidelnosť je základom úspechu.


6. Skúste si nahrať svoju obľúbenú hudbu, ktorá Vás bude pri cvičení doma motivovať. Pri počúvaní hudby bude tréning lepšie utekať, ale tiež Vám môže pomôcť udržať pozornosť. Nenechajte sa rušiť zvukmi z okolia a svoju rodinu upozornite, že na ich požiadavky a nároky bude čas potom.

 nikebody

7. Pripravte si cvičebný plán, aby ste mali jasno, aké cviky chcete vlastne vykonávať, či budete posilňovať, preťahovať sa alebo páliť tuky. Buď si spíšte počet sérií a opakovaní posilňovacích cvikov na papier alebo si k podložke pristavte notebook a cvičte podľa videí na internete. Vždy si stanovte presný čas, ako dlho budete cvičiť a túto dobu rozhodne neskracujte. Síce vás nikto nestráži, ale nezabudnite, že cvičíte pre seba.


8. Ak máte času naozaj málo, zamerajte sa na intenzívny intervalový tréning. Na stopkách odmerajte 60 sekúnd, počas ktorých budete usilovne cvičiť, 20 sekúnd potom odpočívajte. V takom tempe Vám budete stačiť 10 - 15 sérií, ale efekt bude podobný, ako pri hodinovom snažení.


 9. Aj doma sa vždy na konci posilňovacieho a aeróbneho tréningu ponaťahujte. Zabránite tým natiahnutiu svalov, ktoré by Vás mohlo odradiť od pokračovania.


 10. Prestaňte hľadať výhovorky, prečo cvičiť nemôžete, ale konečne začnite. Nie kvôli tomu, že sa blíži leto,ale kvôli sebe, svojmu dobrému pocitu, zdraviu a kondícii!


Tak čo, dal vám aspoň štipku motivácie tento článok? A ako to máte so športom vy? :)

  • Share:

You Might Also Like

21 komentářů

  1. Cvičebný plán mi nikdy dlho nevydržal xD Vždy som cvičila neičo menej alebo naviac... Ale najlepšie je asi cvičiť, ke´D sa ti chce, pretože keĎ sa do toho nútiš, proste to nie je ono, aspoň podľa mňa :D
    Vii, http://with-love-vii.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. No, já si ty příčtiny proč necvičit pořád hledám, ale občas nad sebou i vyhraju...:D :) S pokojem mám podobný problém, jen ten nábytek bohužel nemám kam odsunout, takže se snažím cvičit v obýváku, když není zbytek rodiny doma. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím uznať... naozaj krásny a najmä pravdivý článok ♥ mojím najväčším problémom je asi to čo píšeš v 10 bode. Musím konečne prestať odkladať veci a hľadať výhovorky. Ešte raz, naozaj veľmi pekný článok ♥
    Môj blog: Girl with pink nails

    OdpovědětVymazat
  4. To sú super tipy, ale mňa by asi nič nezbavilo odporu k športom ako takým :-D Ale zase príchodom jari a pomaly leta už aj ja začínam chodiť von so psom a rozmýšľam aj, že začnem s niečím aktívnejším :)

    OdpovědětVymazat
  5. super tipy, ja žial doma len drepujem a pár cvikov na nohy a zadok robím, aj to nie moc pravidelne, skôr sa viem prekonať v posilke :)

    OdpovědětVymazat
  6. ja mám presne ten istý problém s nábytkom a preto ma to doma absolútne nebaví!:D asi začnem chodiť niekde do prírody a tam budem cvičiť:D
    čo sa týka tých cvičebných plánov, to mi nikdy nevydržalo:D
    ale inak super článok!:)
    http://oneordinarygirl.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Cvičím doma. Síce mám dosť veľkú izbu, nikdy v nej necvičím. Už dávnejšie sme si dali doma urobiť domácu posilňovňu a asi aj pre toto nechodím nikde inde len doma cvičím :) Milujem cvičenie, no pred asi šiestimi rokmi som si nevedela predstaviť, ako by som mohla cvičiť. Nebavilo ma to, nemala som kondičku a po pár minutách na bežiacom páse som umierala. Ale ono sa to pomaly zmenilo a šport patrí do každého môjho dňa :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  8. Great post!!!
    Would you like to follow each other? let me know...and I follow you back.
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpovědětVymazat
  9. Cvičenie milujem
    8 bod je presne môj prípad
    Blog: https://withkass.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný motivační článek. Já jsem začala od pondělí, a mega mě to baví :) těším se na výsledky.
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
  11. Great post, thx for sharing. Lovely blog here btw! Would you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog so I can follow back. Thank you.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpovědětVymazat
  12. Thank you so much for your visit!!! I follow you!!!
    Have a nice Sunday!!!:)))

    OdpovědětVymazat
  13. Moc se mi líbí tento článek! :) Já to mám teď ještě takově všelijaké.. Chodím tedy běhat, to se musím sama pochválit, ale na to cvičení jsem si ještě pořádně nezvykla. Cvičím jen občas a vidím to tak, že více začnu, až bude po semestru. Začne zkouškové a já budu potřebovat občas vypnout :).

    OdpovědětVymazat
  14. Asi pred dvoma rokmi som doma cvičila každý večer a mala som svoj prepracovaný cvičebný plán, no teraz sa k tomu akosi neviem prinútiť :D Vyskúšam to prezlečenie ;D
    CAROLINE

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělé nápady :)
    Určitě prostor je velmi důležitý. já se snažím zacvičit si ráno a pak jednou týdně chodím na jógu, což je vážně super. :)

    lifeis-beautiful.blog.cz
    Andey

    OdpovědětVymazat
  16. Taky konecne musim naplno zacit, jsem hroznej lenoch :D
    Quietus.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Problém s malým prostorem v pokoji mám taky :D když skáču, tak div nestrhnu lustr a když dělám cviky na zemi, jedna ruka se vždycky musí uhnout nábytku :D

    OdpovědětVymazat
  18. Ale proč ne, ráda tě budu sledovat, máš pěkný blog :)

    OdpovědětVymazat
  19. Já prostě nemám pevnou vůli :) cvičím třeba dva-tři týdny a pak toho nechám :(:D Máš to tam :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ach ked ja som na cvicenie tak leniva....,ale uz tolko krat som si povedala ze by som mala zacat

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý článek! Já když už, tak cvičím doma, ale mým největším protivníkem je prostě lenost, přiznávám. Nejvíce mě motivuje nějaká kamarádka, se kterou se potom ve slybých chvilkách podporujeme a se kterou můžu sdílet různé postřehy. Pokud ale tato osoba, která mi dá impuls chybí, tak samotné se mi do ničeho odhodlávat pravidelně nechce.

    Piosek

    OdpovědětVymazat