DESSERT AFTER A MEAL?!

By Sabush O’rlling - 6:59


Aj vy často zhrešíte po dobrom obede ešte lepším sladkým dezertom? Nebolo by na tom nič zlé, keby to nepokračovalo výčitkami, pocitmi viny a stúpajúcou hmotnosťou. Ja osobne mám v poslednom čase s týmto trošku problém, tak som sa rozhodla, že to muísm zmeniť a začala som vyhľadávať rôzne príčiny, prečo sa to tak deje a ako to zmeniť. V tomto článku som ich pár zhrnula a chcem sa s vami o ne podeliť.


Čo je za tým?
Vravíte, že napriek výčitkám neexistuje sila, ktorá by vás prinútila nesiahať po niečom sladkom? Najprv si potrebujete uvedomiť, aká je to sila, čo vás k tomu núti. Je to zvyk, možno ešte z detstva? Je to automatické nastavenie mozgu, že za jedlom sa treba niečím dobrým odmeniť? Alebo sú spúšťačom nespracované emócie, ktoré vás nútia zaplniť prázdne miesto v duši? Či azda stres, ktorý ste sa naučili zaháňať sladkým? 


Potrebujete vedieť, že ...
... nadbytok cukru sa ukladá vo forme tuku. Aj napriek tomu určité množstvo cukru telo potrebuje, pretože pozitívne ovplyvňuje telesné procesy a regeneráciu. Navyše, aktívni ľudia potrebujú viac cukru ako pasívni ľudia. Problémom teda nie je samotný cukor, ale skôr jeho množstvo a forma, v akej ho prijímate.


Škodlivé dezerty
Kým ovocie je výborný zdroj cukru, sladkosti často obsahujú nezdravý, saturovaný tuk. A preto aj malý kúsok obsahuje veľmi veľa kalórii. Ovocie má väčší objem, väčšinu tvorí voda, ďalej obsahuje vlákninu a priemerne 10 - 20 % cukru a takmer žiadny tuk. Dezerty obsahujú okolo 40 - 80 % cukru a 10 - 50 % tuku, žiadnu vlákninu a vitamíny.


Prečo nie za obedom? 
Dezerty najčastejšie obsahujú koncentrát tuku a cukru s troškou bielej múky a rôzne ochucovadlá. Takto pridávajú ďalšiu kalorickú záťaž k jedlu, ktoré zvyčajne už aj tak obsahuje dosť tuku a energie. Zvoľte radšej inú alternatívu - raz za týždeň si dajte sladký obed a nebude vás prenasledovať chuť na sladké každý deň za obedom. 


Nahraďte dezerty prirodzeným sladkým
Verte, že túžbu po sladkom môžete uspokojiť aj inak než pomocou rafinovaného cukru. Začať môžete, napríklad, koreninami v podobe vanilky, škorice, respektíve ďalšími sladkými bylinami ako sú čakanka, zázvor, muškátový oriešok a kardamom. Pokojne si ich pridajte do nápojmi a jedlom. Citrusová kôra tiež dodá ovocnú, osviežujúco sladkú chuť. Výsledkom je uspokojenie chuti na sladké bez vedľajších účinkov cukru a kalórií.


Prejdite na zdravé sladkosti
Medzi zdravé sladkosti patria rôzne druhy ovocia, ako jablká, hrušky, jahody, marhule alebo melón. Siahnuť môžete po sušenom ovocí, ktoré nie je prisladené ani sírené. Avšak aj pri ovocí platí, že musíte sledovať množstvo a dobu, kedy ich skonzumujete. Odporúča sa jesť ich skôr ráno a dopoludnia, nie večer.


Choďte na to postupne
Keďže príjem sladkostí sa stal vašim dlhodobým zvykom, náhle a absolútne vylúčenie cukru môže viesť k intenzívnym abstinenčným príznakom, ako sú bolesti hlavy, úzkosti či výkyvy nálady. Preto je lepšie odbúravať cukor pomaly krok za krokom, aby telo malo dosť času prispôsobiť sa.



Bolo by ešte oveľa viac vecí na túto tému, ale to si necháme zase na iný článok, pretože sama nemám rada čítanie priveľmi dlhých článkov.  

Poznáte tieto veci? Ako sa vyhýbate sladkému vy a čo by ste poradili? 

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Podle mě je základ se dobře najíst na oběd, pak nemám ani místo na něco sladkého :) S tímto měl trochu problém přítel, že si dával po obědě sladké a šlo to rychle poznat. Je dobrý z části vyměnit "umělé" sladké zdravým - ovocem, oříšky a zbytek prostě vycvičit a nestresovat se, že si nemůžu nic dát mimo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja keď mám dajaký slaný obed, tak vždy potrebujem zjesť po ňom aj niečo sladké, keď mám k dispozícií :)

    OdpovědětVymazat
  3. ovocie mam rada, ale to hlavne v letnych mesiacoch. urcite rada zhresim rafinovanym cukrom, ale nastastie pre mna sa u nas doma vacsinou sladkosti prilis nenachadzaju. ked mam fakt ze hroznu chut na sladke, tak si dam stvorcek cokolady na varenie, alebo si rozpustim tych stvorcekov trochu viac, dam si k tomu nejaky banan a piskoty a je to. nie je to zdrave, to mi je jasne, ale myslim, ze to neprehanam. hlavne som rada, ze sa mi podarilo prestat cukrit caj, co som si nikdy nemyslela, ze by som dokazala. ale napodiv mi nesladeny caj chuti ovela viac ako s cukrom. a sladene napoje (fanta, coca-cola, ladovy caj a podobne svinstva) sa celkovo snazim pit iba obcas, aj ked teda minimalne raz za tyzden to zrejme zatial stale je.

    OdpovědětVymazat
  4. ja milujem dezerty, sladkosti a sldké, by som mohla vela vela papať, a po obede si takmer vždy dám nejakú mlsanicu :D ale napríklad sladené vody nemám rada :))

    OdpovědětVymazat
  5. Ja sa sladkému nevyhybam. Viem, že to nie je zdravé, ale zas tolko toho nezjem a dopriat si každý den niečo sladké poobede, nevidim na tom nič hrozne. Ja si každý den tak 2-3 hodky poobede, dám kavičku a k tomu niečo dobre. Nikdy sladké nejem hned po obede, zaprvé na to ani nemám chut a za druhé by sa to do mna už po dobrom obede nevošlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Já se sladkému nevyhýbám, ale snažím se to nepřehánět :) skvělý článek, jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělé typy:) říká se, že by se sladké mělo jen dopoledne, ale podle mě pokud člověk ji nějak zdraveji tak nějaká bábovka na odpolední svačinu s jogurtem nikoho nezabije :) navíc místo mouky lze použít spaldova mouka místo cukru med a máme zdravou variantu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek, typy znám, ale ne vždy se podle nich řídím. :D Sladké prostě miluju a jednou za čas (o zkouškovém až příliš často) dopřeju a nijak se za to neodsuzuju. Jen mě zarazilo, že si někdo dopřává sladké hned po obědě, to by mě ani nenapadlo. :D
    Yane nee

    OdpovědětVymazat
  9. Já sladké docela dosti omezuju, jediné, čemu nepohrdnu je mléčná čokoláda !

    OdpovědětVymazat
  10. Celkom vtipné je, že akurát pri čítaní článku žujem horalku. :D ale musím sa priznať, že som zhrešila po veeeeľmi dlhej dobe, cukor a sladkosti sa snažím obmedzovať. Inak fajn článok! :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  11. Dřív jsem to také tak měla, ale tím, že chodím do školy kde není možnost hned sahat po něčem sladkým po obědě tak jsem se to docela odnaučila :D problém nastává trošku o víkendu, ale vzhledem k tomu že se v poslední době začínám zajímat o zdravé pečení, tak míváme sice nějaký dezert ale v rámci možností tak nějak zdravý :D

    Magic of simplicity

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé rady :)
    Jenže já se toho sladkého prostě nevzdám, tak jsem si řekla, že jednou denně si dám něco sladkého, ale ne víc.

    Andey
    lifeis-beautiful.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Já si dávám sladké jen občas, většinou na dovči jinak na to nemám ani pomyšlení ani chuť :).
    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  14. Ja po naobedovaní sa nikdy nemám chuť ani miesto na nejaký dezer, keď jem sladké, tak je to väčšinou doobeda:)

    Giveaway o balíček produktov v hodnote 100€

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tohle znám až moc dobře. Po každém obědě, ale i večeři si prostě musím dát něco sladkého. Ať už kafčo s kouskem buchty nebo kousek čokolády, ale prostě musím, je to takový můj zvyk a kdybych chtěla přestat, tak by to bylo hodně těžké :D
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  16. Ako malá som vždy musela mať po obede niečo maličké a sladké. Ale už niekoľko rokov to nerobím. Vylúčila som úplne zo stravy sladké. Samozrejme prijímam cukor, ale v tej zdravšej podobe, jem hodne ovocia a potom mám rada med. Je to len o zvyku. Myslím si, sa dá na to postupne zvyknúť. Ako píšeš, nejde to zo dňa na deň, je treba byť trpezlivý a snažiť sa.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat